torstai 11. lokakuuta 2012

Kaupunkikuva


Kaupunki ja kuva
-kaupunkikuva-


Kunnat ja kaupungit luovat kokoajan yhtä lailla kaupunkikuvaa, mahdollisesti vahvaa brändiä itsestään kuin mikä tahansa yritys. Ratkaiseeko kaupunkikuvaa kaupungin koko, sijainti, rakentamiskultuuri vai historia? Identiteetti se on kunnilla ja kaupungeillakin, ja se koostuu mm. kaikesta edellä mainitusta.

Moni kunta tai kaupunki taistelee jopa olemassa olostaan, toiset enemmän toiset vähemmän. Hallinnot vaihtuvat ja mielipiteet. Joskus hallinnoissa istuu identiteettiä ymmärtäviä enemmän joskus ei ollenkaan, koska budjetit ratkaisevat. Hyviä puolia pitäisi tuoda esiin ja korostaa, huonoja ei saa välttämättä feikattua piiloon mutta niitä voitaisiin kehittää.

Se onko kaupunki tai kunta iso vai pieni, ei ole välttämättä ratkaisevaa. Suuri ei ole välttämättä kaunis. Luonnon kauneudenkin ja historian arvokkaat jäljet voidaan näköjään pilata. Edelleen. 

***

K niinkuin Kouvola
 K niinkuin Kirkkonummi

Olen kasvanut Kouvolassa lapsuuteni ja nuoruuteni, joten siellä tulee vieläkin usein välillä käytyä. Katselen tätä lapsuuteni kaupunkia varmasti nykyään eri silmällä.


Kouvola on tituleerattu mm.Suomen turhimmaksi kaupungiksi, mutta se on jo hyvin vanhanaikainen sanonta. Sanat ja sanonnat vanhenevat auttamattomasti. Sen lauseen turhuuden on ymmärtänyt erityisesti katsomalla kauempaa, kun on tullut perspektiiviä vähän enemmän. 

Kouvolan vanha vaakuna
Kouvola.vaakuna.2009.svg
Kouvolan nykyinen vaakuna. 
Nyt kouvola sai siis vettä vaakunaansakin :).

***
Kouvolan arkkitehtuuri on joskus ollut kaunista, mutta kuuluisa 1970-luku ja sen aikainen rakennusarkkitehtuuri sai aikaan valtavia pilaamisia Kouvolassa. Siitä syystä siellä ei näe paljon historiallista arkkitehtuuria. Onneksi modernin arkkitehtuurin helmiä silti löytyy. 

***
Ensinnäkin:
Kouvolassa on Suomen KAUNEIN uimahalli.

 Ja Kouvolassa on upea kaupungintalo ja tyylikäs kirjastokin. 
Juha Leiviskän(yhdessä Bertel Saarnion kanssa) 1968 suunnittelema Kouvolan kaupungintalo 

***
 Toivottavasti ne huhut eivät pidä paikkaansa, että keskustan sydämessä oleva v.1928 rakennettu Kankaan koulu purettaisiin? Se edustaa sentään sitä sielukasta ja kaunista, vanhempaa rakennusarkkitehtuuria. 


Kouvolassa on 70-luvun aallon myötä rakennettu paljon uutta, joita museovirasto kutsuu modernismin helmiksi, kuten tuo Kouvolan kaupungintalo. Museovirasto listaa valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä Kouvolan listassa 19 kpl, Kirkkonummella vain 3 kpl. 

Eli kyllä Kouvolassa nähtävää on.
***
Itänaapurin olemassaolo on aina ollut vahvasti läsnä Kouvolassa, viehän junarata Kouvolan kautta itäisen rajan yli. Nykyään ostovoima tuleekin vahvasti idän puolelta. Hyvä niin, sillä nyt "suur"Kouvolan kasvattaessa nykyisiä uusia juuriaan tämä kaunis kaupunki vaan vireytyy taas toivottavasti entiseen loistoonsa.
Kompaktit valimatkat  tekevät alueella liikkumisen kaikesta huolimatta käteväksi. Uusi kauppakeskus on muka kaukana keskustasta, 3 km:n päässä Kouvolan keskustasta. 
Niin, kaikki on suhteellista.

Kouvolassa on paljon hyvää, jota ei ehkä siellä asuessa näe. Itse olen asunut melko pitkään jo Kirkkonummellakin, joka on monelta kohtaa täysi päinvastaisuus. 


Kirkkonummi on pinta-alaltaan laaja ja luonnoltaan valtavan kaunis kunta. Yksi suomenlahden kauneimpia kuntia luontonsa osalta. Meri ja kaikki.Nyt tulee moottoritiekin kohta Kirkkonummelle asti. 

***
Kaipaan silti täällä yhä 16 vuoden jälkeen KOMPAKTIN kokoisen kaupungin lyhyitä välimatkoja, ja etenkin kevyen liikenteen väyliä. 

Ne on tuollaisessa pikku kaupungissa rakennettu aikanaan LOISTAVAKSI VALAISTUKSI verkostoksi. 
Koko Kouvolan kaupungin ympäri pääsee helposti kulkemaan valaistua kevyen liikenteen väyliä käyttäen, jonka kohtuullisen lyhyet välimatkat tekevät toki mahdolliseksi. Ja on siellä edes jonkunlaista kokonaisvaltaista näkemystä käytetty kaupungin rakennussuunnitteluun. 
Näkisipä sellaista täällä Kirkkonummella. 
Täällä on osittaisia katkeavia pätkiä, ei verkostoa. Saati valaistusta. Suomen talvihan on valoisa, eihän täällä valaistusta iltaisin tarvitse. Yhtenäistä ajattelua? Kokonaisvaltaista suunnittelua? Ei.
***

Kirkkonummen keskustassa on koko Suomen historiaakin ajatellen valtavan arvokas kivikirkko. Mutta että sen läheisyys pilataan systemaattisesti? Tai on pilattu jo: Parkkitalo. Kunnan talo. Parkkitalo. Pimeä pitkä ja kapea kävelytie näiden suurten rakennusten takana.... Hui! 
Missä on historian ja arvon ymmärtävät, kaupunkikuvaa kauniisti kohottavat suunnitelmat ja ratkaisut?

Kirkkonummella alueet ja paikat huokuvat myös kipeää venäjän vallanaikaista historiaa, joka joskus tulee olemaan palanen arvokasta tuleville polville. 

Siitä on jo vähän päästy yli, mutta nykyrakentamisella täällä pilataan parhaillaan valitettavasti tulevaisuuden kaupunki(kunta-)kuvaa jo. Harmi! Voidaanko vielä tällä vuosituhannella tehdä yhtä pahoja virheitä, jotka nyt osataan jossain tunnustaa korvaamattomiksi pahamaineiselta 70-luvulta? Näköjään. 
Tulevaisuuden arvokas menneisyys rakennetaan nyt, ja se pitäisi tehdä alueen identiteettiä kunnioittaen.   


***
 Kouvolassa on virinnyt onneksi nykyään valtava yhteisyyttä korostava itsetunnon kehitys, onkin jo aika luovuttaa valtikka Suomen turhimman kaupungin tittelistä jo muualle. KEN, Kouvolan Entiset Nuoret, ovat jo sen verran vanhoja että positiivista yhteisyyttä voidaan korostaa ja kaupunkiakin jo kaiholla kehua.

En ole Kouvolasta kotoisin, kuten tämän KEN:in perustaja Jussi, vaikka lämmöllä nuoruusvuosien paikkakuntaa kehunkin. 
 Onnittelut hänelle uusimmasta tittelistä:
http://www.sydan.fi/jutut/juttu/-/view/185187


K niinkuin Kompakti. 
K niinkuin Kaunis. 
K niinkuin Kehitys. 

Kauniisti kehittyvän kaupunkikuvan kannalla :).