maanantai 22. lokakuuta 2012

Taide sisustuksessa


Taide

"Kauneus on katsojan silmässä"
Niinkö?

Taide on yksi tapa luoda kodista tai mistä tilasta tahansa yksilöllistä ja persoonallista. Taide on arvokasta, jonka arvo kenties nousee vasta kun aikaa on mennyt tarpeeksi. 

Taide koskettaa yhtä, kenties toista ei. Taidetta on myös joka lähtöön. Edellisessä postauksessani "Taitelijan tytär" oli oman sukuni töitä. 

***
Taidettahan maailmasta löytyy. 
Erilaista ja jokaiseen makuun. 

Ihmiset jakautuvat hyvin vahvasti eri genreihin, kuka mistäkin pitää: joku ei pidä esittävästä taiteesta lainkaan, vaan nauttii saadessaan katsella abtraktisempaa esitystä. Niinpä. 
Maut ovat erilaisia, ja saavat ollakin. 
***
Itse ihalen suunnattomasti taidemaalareita, jotka ovat osanneet tehdä mahdottoman kuvaavia kuvia, ja käsin piirtäen tai maalaaten. Se on jotain käsittämätöntä silmän ja käden yhteistyötä.   

Antiikki ja Taide, kauppakeskus Veturi, Kouvola
***
Se miten taidetta valitaan omaan kotiin, on hyvin subjektiivista.

 Syy voi olla puhtaasti tunteissa kiinni, tai sitten täysin irrelevantti. 

Taideteos saatetaan valita myös sen takia, että se sopii puhtaasti sisustukseen. Taideteos voidaan tehdä kotiin myös tilaustyönä, täysin sisustukseen sopivaksi. Tällöin asuntoa vaihtaessa onkin sitten taas eri mutkat ja metkut, joten taidekin saattaa mennä uusiksi, ellei siihen ole ehtinyt liiaksi ihastua. 

Taiteen avulla kodeista saa sisustuksesta persoonallisia ja yksilöllisiä. Tärkeintä on, että katsoja itse nauttii.

***
Omia taitelijasuosikkejani on tämän hetken taiteilijoista on Sinikka Hautamäki, Olli Joki ja Kuutti Lavonen. Tunnistan käden viivat, jotka itseäni näköjään aina miellyttävät: nopeasti, lennokkaasti ja taitavasti tehdyt työt. 


Jostain syystä nämä Olli Joen lennokkaat ihmiskuvat vaan kolahtavat. 

Lavosen nopeat enkelityöt koskettavat sen sijaan joka kerta sielukkuudellaan.


Sinikka Hautamäen herkkääkin herkemmät ihmiskuvat ovat käsittämättömän taitavia. Miten pienellä ja hennolla otteella saakaan aikaiseksi niin suurta syvyyttä.  


On tärkeää, että taide koskettaa. Jos taide puhuttelee omistajaansa, niin silloin sillä on tehtävänsä. Taiteen näkeminen on siis hyvin subjektiivista. Makuasioita kaikki tyyni.

***


Taideteoksissa on aina tarina. 

Itse pidän tärkeänä, että tiedän teoksesta tarinan, se tuo ainakin minulle taiteen katsomiseen vielä lisää syvyyttä. Vähän kuin musiikki, jos ei kuule, tunne tai aisti sen eri kerroksia, on sitä vaikea ymmärtää.Tämän Vuorisalon työn hankintaa en osaa edes perustella, se meni niin intuition perusteella.

Tämän kuvan tarinan sain itse taiteilijalta Pauli Vuorisalolta. Kiitos Nina! Tarinan voi lukea sitten joskus taulun takaa, kun taulun paikka vaihtuu. Tarina sai kuitenkin itselläni tämän taulun katselemisen elämään.
*** Taide on tänä päivän myös aina sijoitus. 
Taiteen arvo ei ainakaan laske. 
***