keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Uppsalan talot


 Uppsalan kaupunki on yliopistokulttuuri- ja uskontokeskeinen kaupunki, joka huokuu arvokkuutta ja perinteisyyttä, ja hienoa arkkitehtuuria. 

Tässä kun kehuu toista, on myös muistettava kehua kyllä pääkaupunkiamme: Helsingistä löytyy myös valtavan hienoja rakennuksia, kunhan vain nostaa katseensa ylös asfaltilta ylös. Helsingin ydinkeskusta on kaunista ja upeaa katseltavaa, mereltäkin päin (osittain). Katajanokan konttiviidakko pilaa kyllä kaupunkikuvaprofiilin mereltä päin katsottuna.


Taidan rakastaa mutkia ja koukeroita ja arvostan suunnattomasti vanhaa hyvää arkkitehtuuria. Se on niin hienoa, kun niitä on säilynyt!  
 Uskonto, kirkko ja opiskelu korostuvat vahvasti Uppsalassa. Keskustassa tuntui olevan joka korttelissa joko kirkon tai osakuntien omistukseen liittyviä rakennuksia.

 
Kaupungissa on paljon kaunista arkkitehtuuria, vaikka 1960- ja -70 luvulla tehty uudisrakentaminen ei ole täälläkään kaunista. No,missäpä tuon aikakauden tuotokset juurikaan olisivat.

***
Yksi surullisen kuuluisa pitkän taistelun tulos on "hienous",  kaupungin konsertti- ja kongressitalo. Rakennus ei liene saavuttanut sellaista menestystä, jota olisi toivottu. 

Rakennuksen juju on pitkät rullaportaat. 
En epäile, etteikö suunnittelu ole ollut paperilla tyylikäs, upeakin, vaikka pitkien pitkien liukuportaiden selkeälinjainen ja linjakas arkkitehtuurillinen näyttävyys mahtaa lyödä funktionaalisuuden kintuille. 

No, näkymäthän ylhäältä ovat avarat....

Ihminen on ihminen.

Tutkitusti on todistettu, että jokainen askellettu porras ja kynnys on lisästeppi, jota henkilö miettii juuri sen yhden askeleen verran enemmän. 


Kaupunkinäkymien, olemassa olevan arvostaminen ja uuden  rakennuksen istuvuuden miettiminen osuu nyt Helsingissäkin ajankohtaiseksi,kun Guggenheim Helsinki museon kilpailun voittajaa valitaan.