maanantai 21. joulukuuta 2015

Tanskalaista designia

Tuoleja, tuoleja, enemmän tuoleja.

 Vielä pari poustausta Tanskasta.

Tanskassa kun ollaan, niin tuoleista ykkösiä näytti olevan HAY:n tuolit, ne ovat sitä tyypillistä käytännöllisyyttä niin lentokentän baarissa kuin useissa kahviloissakin. Ja paljon näkyy myös Fritz Hansenin, Arne Jacobsenin, Mogens Lassenin tuotantoa.


Tanska on laadukkaan designin huippumaa.

Me suomalaiset ihailemme paljon tanskalaista designia, toivottavasti ihailu on molemminpuolista. Mitä nyt museossa pieni kirjoitusvirhe osuu suomalaisen kävijän silmään, iittalasta oli tullut Littala. Meillä on siis vielä matkaa ;).
 

 ****
Design-museo päästää fiilistelemään tästä suuruudesta oikein peff-tuntumalla. 
Suuressa tuolissa kuka vaan näyttää pieneltä! 

Mammakin ;). Harmitus, että  ystävällisen tädin ottaman kuva tarkentui kenkiemme pohjiin! Muuten olisimme saaneet tästä tilanteesta ihanan kuvan kerrankin meistä molemmista. 
****
 
 
Selkeä ja simppeli tanskalainen design on saanut vaikutteita Japanista. 
Mielenkiintoinen näyttely on esillä parhaillaan Kööpenhaminassa sijaitsevassa Designmuseossa. Näyttely kertoo siitä, mistä "danish design" on saanut juurensa. Kyllä siellä suomalaisia nimiäkin vilahtelee Aaltoa, Aarniota ja Nurmesniemeä
 
Me suomalaiset ja japanilaisetkin pidämme toistemme tyyleistä, joten jotain samaa näissä kansakuntien estetiikan käsityksessä kyllä on. 
Näyttely on tutustumisen arvoinen Kööpenhaminan atmosfäärin fiilistelyn lomassa. 
 http://designmuseum.dk/en

Tuoli ja sanomalehti / Niels Hvass/ 1993. Niinpä niin, mikä pettämätön pari.

Tuolit lienevät varmastikin eniten suunnitelluin huonekalu. Osa saa design-arvon, osa ei. Osa pääsee ansaitsemansa huomioarvon design-museossa, osa ei.

Oma suosikkini on tuo vasemmalla näkyvä 1900-luvun alussa Michel Thonetin suunnittelema armchair.    
Muotokieli vaan hivelee silmää. Kyllä tämä käsinojatonkin viehättää. 
Museon tuoleista käytäntöön.

 
Strøgetin varrella sijaitseva kauppakeskus Illums ja sen yläkerran osteriravintolassa oli poikkueksellisen tavalliset, mutta pistämättömän freshit sini- ja punavalkoraidalliset tuolin päälliset. Klassinen kuosi tekstiilissä on pirteää nähtävää julkisessa tilassa. Olipa raikasta!     


 

Sitten vielä ikkunaostosten ihanaan maailmaan.
Ikkunaostoksilla saa haaveilla. Mogens Lassenin 1930-luvulla suunnittelema klassikko oli saanut syliinsä hellyyttävän Kaj Bojesenin suunnitteleman apinan. Tuolin hinta oli vain 15 tuhatta. Se sai siis jäädä haaveeksi.    
****

No, välillä on tauon paikka. Pienen pieni Yogurt shop oli kaikessa viehättävässä pienuudessa suloistakin suloisempi. Kellarikerroksen tilassa tuoksui kattilassa poriseva itse tehty omenasose.
 

Kahdensisaruksen pyörittämässä jogurttibaarissa oli hyvin selkeä sisustus.

Sievä konsepti. 
Tällaisia lisää.

  http://www.theyogurtshop.dk/