lauantai 17. syyskuuta 2016

Miten valita oikea matto?


Mikä maton valinnassa on tärkeää? Itse olen enemmän ajattomien ratkaisujen valitsija, mutta tokihan trenditkin suuntaavat meillä monella kaikin puolin kotiin tehtävissä hankinnoissa. Mattoja kertyy ehkä vuosikymmenten saatossa eri aikajaksoilta ja eri huusholleista kootaan matot mökille ja maalle. 


Miten osaa valita oikenlaisen maton, ja mitä nyt on tällä hetkellä trendi?  
 1) Eli oikea ratkaisu on ottaa mitat ja valita tarpeeksi suuri matto. Tärkein ohje maton valinnassa! Ota mitat jo kotona. Muista ottaa mitat liikkeeseen mukaan :).  Suurin virhe on se, että valitaan liian pieni matto.

Mistä sitten tietää milloin valitsee tarpeeksi suuren maton? 
Siitä, että se saa yltää huonekalujen alle, esim sohvaryhmässä. Matto "sitoo" kokonaisuuden yhteen. Jos matto ei ylety tuolien alle jotka ryhmään kuuluvat, niin se on liian pieni.  

Aika tyypillistä on myös siivousta helpottavat ratkaisut: jätetään matto juuri ja juuri sohvan jalkojen eteen, jotta sen saa helposti siirrettyä. Kuulostaa tutulta eikö vaan?

 Oikea ratkaisu olisi sijoittaa koko sohva jopa maton päälle, tai ainakin sohvan etujalat. 
Mattomateriaalit ovat kehittyneet ja niiden puhdistettavuus on muuttunut. Enää ei tampata

Tai ruokailuryhmän alle sijoitettavan maton tulee olla sen verran suuri että tuolejä siirrettäessä tuoli on vielä maton päällä. 
2) Toinen tärkeä seikka on, mihin kodin tilaan matto on tulossa? Mikä on maton funktio? Pitääkö sen suojata vai lämmittää? Mitä matolta pitää vaatia eteisessä, mitä matolta halutaan makuuhuoneessa? Millainen rooli matolla halutaan olevan sisustuksessa? Näyttävä vai huomaamaton? Kriteereitä on paljon. Nämä seikat on hyvä olla selvillä kun lähtee mattoliikkeeseen ostoaikeissa. 

Mattoliikkeet auttavat, samoin me sisustussuunnittelijat. Meillä on tietämystä soveltuvuuksien ja toimintojen tarpeesta, ja myös mittojen  hyvistä nyrkkisäännöistä. Suunnittelijan kanssa pääset hyvää lopputulokseen, joka säästää sinulta niin etsimisen aikaa kuin silkkaa rahaakin, jotta välttyisit tekemästä virheinvestointeja.
 


Aika tyypillistä on, että valitsemme maton alennusmyynnistä tai tarjouspinosta, jossa on ns. standardikokoja. Siinä samassa teemme kenties maton ulkonäköön liittyviä kompromisseja. 
Mattoja saa usein myös suuremmissa kokoluokissa, kuin siinä pinossa olevia. Jos vain muistaa ottaa (mitat mukaan!) asian puheeksi myyjän kanssa.  Hyvät myyjät muistavat myös mainita että tilatenkin saa juuri sen kokoisia mattoja kuin haluaa. Tilaustuotteissa on rajattomasti myös mahdollisuuksia. Mattoihin saa teetettyä pala palalta oikean sävyisiä kuvioita, vaikka Mona-Lisan kasvojen kuvan, jos se miellyttää. 

 
 3) Materiaaleista parhaimpia ovat toki luonnon materiaalit. Villa, silkki, hamppu ja puuvilla. Ne ovat tällä hetkellä kovassa huudossa. Luonnonmateriaalit hylkivät likaa ja ovat helposti puhdistettavissa. Mattojen käyttöikä on myös pidempi, joten ne ovat ekologisia ja ekonomisia valintoja, ja trendikkäämpiäkin. Tässä kohtaa trendikkyys on järkevä ratkaisu.  4) Mattovalikoimiin on tullut tällä hetkellä myös takaisin laatoista rakennettavat kokolattiamattoratkaisut. Materiaalit ovat kehittyneet ja se  pölyttynyt käsite siitä, että kokolaittiamatto olisi vaikea puhdistaa joutaa romukoppaan. Laatoista saa tehtyä kuvioita niin kuin haluaa, ja niiden asentaminen ja tarvittaessa pala palalta laattojen vaihtaminen on helppoa, jos nyt sattuu raskain lika pääsemään matolle: esim.öljy.
 Kuosivaihtoehtoja on valtavasti. Kokolattiamatto kattaa koko huoneen tilan, ja näin ollen muita mattoja ei tarvita. 

Tämä on tuttua: julkisissa tiloissa käytetään paljon kokolattiamattoja. Miksei kotonakin? Julkiseen tilaan soveltuvissa tuotteissa on paljon kovemmat käyttö- ja kestävyysvaatimukset.

Tämän hetken suosikkini on Orient Occidentin maahantuomat Tom Dixonin suunnittelemat laatta- ja kokolattiamatto- mallistot. Nämä vaativat rohkeutta.

Orient Occidentin maahantuomat Tom Dixonin suunnittelemat laatta ja kokolattiamatto- mallistot.

Tämä on jo huikea! Orient Occidentin maahantuomat Tom Dixonin suunnittelemat laatta ja kokolattiamatto- mallistot soveltuvat julkisiin tiloihin. Tässä on särmää!
Maton valinta ei tarvitse olla vaikeaa. Kysyminen helpottaa aina. Sisustussuunnittelijalla on hyvät yhteydet, joita kannattaa hyödyntää. 
 
Tässä linkki HBL:n liitteessä olevaan haastatteluuni:
Det är på svenska, mutta tässäpä samoja asioita suomeksi. 
Kuvat idyllicum/ Mattokymppi Espoosta ja Orient Occidentin messuosastolta

http://www.njutavlivet.fi/hus-och-tradgard/sa-har-valjer-du-matta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti