perjantai 23. joulukuuta 2016

Joulun periaatteet

Jostain syystä kuusen koristelu on minulle jonkunlainen riitti. Riitan riitti. Niinpä.

Se millainen kuusi muodoltaan on, on tärkeää, vaikkakaan vaatimukseni kuusen suhteen eivät ole vuodesta toiseen identtiset. Meillä käydään joka vuosi tämä sama keskustelu: tuodaanko kuusi omasta metsästä, koska niin on aina tehty. Vastustan pelkkiä periaatteita! Minulle kuusen esteettisyys ja ulkomuoto on tärkeintä, ei periaatteet. 
joulukoristeet, joulu, sisustus, joulukuusi

Kuusi mahtuu meillä olemaan kohtuullisen suurikin, jos niin haluamme. Joku vuosi se olikin kohtuullisen leveä. Tänä vuonna kuusikriteerini oli, että se on sievä. Joku vuosi kuusen kriteeri on ollut korkeus. Sitä ei kaivattu tänä vuonna. Minun ainoa kriteerini on, että kuusen varsi ei saa näkyä. Sen takia itselleni ei riitä ne omasta metsästä tuodut, sorry. Kävin jopa pihallamme katsastamassa mahdolliset potentiaalit kandidaatit:  näyttivät melko kauniilta kun saivat muun metsän vihreyden taakseen, mutta kun se satunnaista auringonvaloa saanut luomuversio riistetään sijoiltaan, ei sen kauneus riitä. Runko paistaa. Nauttikoon elämästään vielä se kuusirukka.  

***

 Samoin on koristeiden laita. Minä olen ollut se kauhea äiti, joka en ole antanut lastemme koristella kuustamme. Paitsi silloin kun he olivat pieniä, ja päiväkodissa askarrellut koristeet saivat ihan ikioman kakkoskuusen ja -sijan eteisaulassamme. Voi minkä kauhean trauman olenkaan lapsirukilleni saanut aikaiseksi. Toivottavasti he selviävät siitä ;).

joulukoristelu, joulukoristeet, joulu, somistus
Nämä pikkutonttulapset kuuluvat meidän joulun vakioihin.
***

Koristeiden värimaailmassakaan en ole ehdoton vaan koristelen kulloisenkin tunnelman mukaan. Nyt saattaa tuntua siltä, että olen tuuliviiri. Ei. Tiedän kyllä mitä haluan. 
Nyt tulee se "riitti": 
Kuusen koristevalinnat juhlapuussaamme kertovat menneestä vuodesta. Koristeiden määrä saattaa olla symbolinen, jonka vain minä tiedän. Tai koristeissa on muistoja ja ajatuksia, jotka muistuttavat jostain hyvästä. Kenties hyvästä enkelten suojaan päässeestä ystävästä. Joskus nämä koristeet ovat punaisia, joskus vihreitä, joskus jotain muuta. Koristeiden sijoittelu kuusta koristellessa tulee kuin taiteilijan siveltimestä.

joulukoristeet, joulu, sisustus, joulukuusi
Limenvihreät koristeet olivat muisto USA:n jouluistamme, jossa valoisuus ja aurinkoisuus siivitti joulun aikaa.
joulukoristeet, joulu, sisustus, joulukuusi
Tämä suloinen lumihiutale oli viime vuotinen lahja pieneltä joulupukin ystävältä, joka oli tehnyt tämän omin pikkukätösin. 
***
Tänä vuonna kuusemme koristeiden päätahtenä liitelevät sudenkorennot, jotka sain yllätyslahjaksi ja kiitoksesi hyvin tehdystä suunnittelutyöstä. Jos luet tätä, lämmin kiitos ystäväiseni :)! Täydelliset koristeet!

joulukoristeet, joulu, sisustus, joulukuusi, weiste 
Sudenkorennot olivat yllättäen myös kaunis muistutus. Serkkuni Uudessa-Seelannissa rakastaa sudenkorentoja. Ne muistuttavat sattumalta minua myös siitä, että minun piti viettää tämä loppuvuosi siellä, toisella puolella maailmaa. No, aina kaikki ei mene niinkuin suunnittelee, mutta unelma on olemassa. Se riittää nyt.      


joulukoristeet, wieste, sudenkorento

Tässä se nyt on tämän vuotinen kuusi. Se sievä kuusi uuden lähikaupan pihalta.
joulukoristeet, joulu, sisustus, joulukuusi
Periaatteet ovat huono syy vääntää kättä. Pääasia, että on kaunista ja että saadaan pilkut kohdalleen. Nyt pilkkuni ovat nuo sudenkorennot timangit. Tai oikeastaan ne ovat ne pisteet iin päälle. Periaatteista viis, kunhan mamma saa toteuttaa riittinsä.


Oikein kaunista joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti