lauantai 10. joulukuuta 2016

Sisustussuunnittelun historiaa"On mahdotonta ymmärtää nykyisyyttä ilman historian tuntemusta." 
Tutustukaamme siis alan historiaan. 

Vastailin haastattelussa sisustussuunnittelun työn taustoista.
Olikin mielenkiintoista perehtyä aiheeseen tämän alan historiaakin sivuten. Sisustussuunnittelu kun on ammattikuntana kohtuullisen uutta. Tämä on ala,jota mummomme aikana ei vielä ollut. 

 Alalle kouluttautuneiden sisustussuunnittelijoiden työ on kohtuullisen uusi palveluammatti. 

Toki sisustuksia on tehty jo pitkään,jopa vuosisatoja sitten. Mutta: nyt käsittelimmekin aihetta siitä nkökulmasta, milloin tämä ala on tullut suuren yleisön tietoisuuteen? Yllättävää kyllä, mutta varsinaisena ammattikuntana ja palvelualana sisustussuunnittelu on vasta viime vuosikymmeninä rantautunut valtaväestön ulottuville.

  Mummomme tapasivat sanoa, että tavarat etsivät itse paikkansa...jaahas. Nyt onneksi sisustamisen syviinkin saloihin perehtyneet ammattilaiset ovat niin helposti ulottuvillasi, ettei tarvitse antaa tavaroiden odotuttaa väärissä nurkissa ;).Sisustussuunnittelun juuret ulottuvat lähietäisyydellä mitattuna noin 1960-luvulle. Sotien jälkeen talojen jälleenrakennus vaati nopeaa rakentamista ja sillä materiaalilla "sisustettiin", mitä välttämättömmin tarvittiin: sängyt ja pöydät,senkit... 

1950-luvun kukoistava finnish design -kausi niitti mainetta maailmalla, ja suomalainen muotoilu kukoisti. Niukat ajat olivat synnyttäneet luovaa ajattelua, jonka tyylikkäistä arkisistakin klassikkotuotteista saamme nauttia vieläkin. 


Muutama vuosikymmen sitten sisustussuunnitelma kuului kenties vielä varakkaimpien etuoikeudeksi. 

 Arkkitehdit ovat aina piirtäneet taloja ja rakennuksia. Niinpä sisustusarkkitehteja on tullut tätä arkkitehtien tärkeätä työtä täydentämään. Taideteollinen korkeakoulu alkoi kouluttaa sisustusneuvojia Ateneumissa 1960- luvulla.
kuva idyllicum sisustussuunnittelu
Kuva: idyllicum/ Habitaresta 2016
kuva idyllicum sisustussuunnittelu
Kuva: idyllicum/ Habitaresta 2016
  Yllättävää kyllä, mutta varsinaiselle suurelle valtaväestölle sisustussuunnittelijoiden maihinnousu on tapahtunut vasta 1990-luvun lopussa ja erityisesti se on tullut tutuksi 2000-luvulla tv-ohjelmien myötä
 
Sisustussuunnittelijan työn kuva on moninainen ja laaja.
 Ja hyvin helposti myös väärinymmärretty, josta on kiittäminen nopeatempoista ajanhengen vaatimusta palvelevaa mediaa. Sisustamiseen liittyvät ratkaisut, jotka vaativat rakennuksessa kenties seinien kaatamista ja perustavaa laatua vaativaa remonttia, on tehty kiinnostavuutensa takia lyhyiksi kuvauksiksi.Seinien kaatamiset tairakennuslupia vaativat purkutyöt eivät tapahdu mainostauon aikana.  

Pikavauhtia tapahtuviksi ja sisäsiististi esitetyissä tv-ohjelmissa kaikki on saatava näyttämään pikapikaa ja tuosta noin vaan tapahtuvaksi toimenpiteiksi. Siitä syystä tätä alaa riivaa erheellisyyksien meri: sitä tämä työ ei suinkaan ole.


Sisustamisen vaatimat perehtymiset vaativat hyvää kohteeseen tutustumista. Valikoimia ja vaihtoehtoja on paljon. Sisustussuunnittelijan tehtävä on kahlata juuri hänelle, siis asiakkaalle, ja asiakkaan kohteeseen oikeat valinnat.


Mittaukset, asiakkaan toiveiden ja tarpeiden kuunteleminen,  kaikkinainen perehtyminen asiakkaan persoonaan, kohteeseen, annettuhin spekseihin ja se on palvelutyötä johon pitää perehtyä. Mielipiteitä tietty voi sanoa ohimennen. Työ vaatii huolellista kalusteiden ja materiaalien etsimistä, piirtämistä, hakemista ja yhteensovittelemista. 
 
 
Avoimuus auttaa.
 Pyrimme valottamaan sisustussuunnittelijan työn osuuksia ja tekemisiä mm.Sissarit- yhdistyksen sivuilla.
 
www.sisustussuunnittelijat.pro -sivuilta löydät tähän alaan liittyvää tietoutta ja pääset tutustumaan mitä tähän työhön kuuluu. Sitä kautta pääset tutustumaan myös hyvään koulutustahoon. Koulutuksia on usealla eri opinahjolla: pidemmistä valtion avusteisista intensiivisempiin yksityisten koulutustahojen koulutuksiin. Kouluttautuminen on aina mielenkiintoista. Koulutuksien vertailuista kirjoitan myöhemmissä poustauksissani.Lue lisää YLE:n artikkelista:
http://yle.fi/uutiset/3-9335908