tiistai 20. joulukuuta 2016

Weiste, kotimainen joulukoristetehdas

Muistatko sinä näitä vanhoja joulukoristetonttuja? Tonttuja joilla oli ryppyiset posket, mutta kasvot hehkuivat iloisuutta. Tonttujen vartalo oli tehty piippurasseista ja jalkojen välissä oli kenties suklaapallo. Mikä pienen lapsen aarre!
   
Legendaariset retrotontut ovat kotimaisen Weisteen tehtaan tuotantoa. Uskon, että monella on ollut näitä Weisteen koristeita lapsuutemme jouluvietoissa, tietämättä sitä että ne ovat kotimaassa valmistettuja. Meillä nämä retrotontut ovat olleet tallessa molempien mummojen kellarien kätköissä. Löytynee niitä näköjään muillakin 😉.

Lapsuudessani joulukuusessa oli oikeat palavat kynttilät. Elävän tulen lisäksi tähtisädetikut olivat suurinta juhlaa pienelle lapselle. Kuinka niitä uskallettiinkaan muuten polttaa kuivan kuusen oksilla? HUH! Kuusessa oli myös joulupalloja, joissa oli kuoppa, ja kiiltokuvakasvoisia enkelikarkkeja välkkyvine foliopapereineen. 


 
Itselleni nämä ryppyposkiset tontut liittyvät juurikin mummon ja vaarin luona vietettyihin onnellisiin lapsuuden jouluihin.
 
 

Tämän kotimaisen koristetehtaan tarina on alkanut jo 1920-luvulla. Monet hyvät yritykset ovat alkaneet pienestä, kuten tämä Weistekin. Kansakoulunopettajat ovat tunnetusti olleet innovatiivisia ja luovia, niinpä Kalle Aimo Weiste perusti yrityksen. Opettajan innolla hän alkoi valmistaa ensin hopealangasta joulukuusen koristeita. Tuotteita on ensin valmistettu kotitiloissa, ennen kuin varsinainen tehdasrakennus rakennettiin.
Sitemmin hopealangasta valmistettujen koristeiden lisäksi tehtaan valikoimiin on tullut mitä erilaisimpia koristeita 

Kauneuksia löytyy: tonttujen lisäksi lintuja, enkeleitä, avaimia, kransseja... ja vaikka mitä! 
Hopean hohto jatkaa edelleen suosiotaan, tä vuonna ruusuinen kulta tuli vahvasti hopean rinnalle. Juhlava kiilto ja kimallus on edelleen tyypillistä joulukoristeissa, mattamaisen pehmeän mökkihuopaisuuden lisäksi. Kaikille löytyy jotain. 

 Yrityksen tuotannosta, historiasta ja valikoimasta voit lukea lisää täältä.

Yritystarinat ovat aina kiehtovia. On ollut ilo oppia tuntemaan, että nämä koristeet ovat suomalaisia. Ja se, että ne on kotoisin vain muutaman kilometrin päästä tuttuja lapsuudenmaisemia.

Weisten tarinasta löydät kivan kuvauksen myös Maikkarin kevennyksistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti